IS dat de toekomst?
Modulair bouwen is een recente bouwmethode waarbij bouwbedrijven modules (gewoonlijk in houtskelet- of staalskeletstructuur) op voorhand maken, om vervolgens gedeeltelijk afgewerkte modules naar de werf te sturen. Het grote voordeel van module bouw is snelheid, maar er zijn ook wel wat nadelen zoals duurzaamheid in de tijd, flexibiliteit en vreemd genoeg vaak ook prijs.
Module bouw of modulair bouwen is een bouwmethode waarbij verschillende standaardmodules op voorhand in de ateliers gemaakt worden. Deze modules bestaan gewoonlijk ook een houtskeletstructuur, staalskeletstructuur of soms zelfs uit afgedankte containers. Deze modules worden vervolgens verscheept naar de werf, waar ze in en op elkaar geplaatst worden.
Deze bouwmethode biedt uiteraard wel wat voordelen. Het voornaamste voordeel is uiteraard snelheid. Door de elementen te standaardiseren kan men een stuk sneller bouwen dan bij klassieke bouwmethoden. Benieuw naar de verschillende methoden om snel te bouwen? Neem dan zeker een kijkje bij “De snelste bouwmethode?”.
Maar er zijn nog meer voordelen. Modulebouw wordt vaak met houtskeletbouw gedaan. Wanneer dit het geval is, kan een modulaire woning veel meer ecologisch zijn. Dit type woningen is vaak ook beter geïsoleerd, waardoor ook uw stookkosten gereduceerd kunnen worden. Module bouw is ook goedkoper dan een klassieke, traditionele woning. Is het dit ook in vergelijking met andere moderne bouwmethoden? Niet altijd… Lees hieronder meer over de nadelen van modulebouw.
Snel bouwen is erg fijn en modulebouw helpt hierbij, maar er zijn ook wel wat nadelen verbonden aan modulair bouwen. Lees ze hieronder:
Zoals het woord zelf al zegt, werkt men met vaste modules. Deze modules worden later samengevoegd om een geheel te vormen. Dit biedt wel een bepaalde mate van flexibiliteit, maar uiteraard niet evenveel als met andere klassieke systemen. Echt uw eigen, gepersonaliseerd huis maken, gaat uiteraard niet met module bouw. Dat er restricties zijn, spreekt voor zich.
Heeft u een terrein waar niet alles even recht staat? Heeft u een gesloten of halfopen bebouwing met een moeilijkere beur of een vreemd gabarit? Dan kan het zijn dat u tegen moeilijkheden stoot wanneer u modulair wilt bouwen.
Wilt u graag een woning bouwen in de Ardennen? Dan wordt het met een modulaire bouwer al wat moeilijker om te voldoen aan de lokale bouwvoorschriften (Lees er hier meer over). Tot op vandaag (2024) zijn er nog steeds geen modulebouwers die kunnen bouwen in de (typische) Ardense stijl.
Modulebouw, houtskeletbouw en staalskeletbouw zijn in principe goede methodes om te bouwen. Ze kunnen in theorie evenveel weerstaan als klassieke bouwbedrijven, maar het venijn zit natuurlijk in de details.
Modulaire bouwers maken hun modules in werkhuizen waarna ze getransporteerd worden naar de werf. Op de werf wordt de kwaliteit van uw woning jammer genoeg nog steeds heel erg bepaald door de werknemers die het werk uitvoeren. Is elke koppeling perfect? Is het dampscherm goed aangebracht? Is de woning luchtdicht? Wordt er geen menselijke fout begaan?
Dit is natuurlijk erg moeilijk te controleren bij modulebouw, houtskeletbouw en staalskeletbouw.
Hoe groter de modules, hoe hoger de transportkosten. Men bespaart op arbeid, maar moet natuurlijk wel rekening houden met het (speciaal) transport, de extra grote kranen en de bereikbaarheid van het perceel. Hoe groter, hoe moeilijker en hoe specialer, hoe duurder de woningen.
Heel vaak zegt men dat modulair bouwen goedkoper is. In de praktijk blijkt dit absoluut niet altijd het geval te zijn. Bij modulebouw zijn er wel wat schaalvoordelen, waardoor modulebouw goedkoper is dan klassieke gemetste woningen. In de praktijk blijken ze echter gelijkaardige prijzen te hebben als houtskelet- of staalskeletbouwen. Is modulair bouwen op dit moment goedkoper? Daar lijkt het niet op. Wordt modulebouw in de toekomst goedkoper als er verdere investeringen in efficiëntie gebeuren? Mogelijk wel!
Modulair bouwen is een stap in de goede richting. Minder dure arbeid, sneller, een beetje minder weersafhankelijk, betere werkomstandigheden en betere controle op het eindproduct. Maar, modulebouw is niet de toekomst. Quackels Woningbouw werkt al meer dan een halve eeuw aan een efficiënte, industriële bouwmethode met een gecontroleerde kwaliteit. En de nadelen van het modulaire zijn er niet. Bij ons kan u wel verschillende vormen, maten en kleuren bouwen. Bij Quackels hoeft u geen vaste modules te gebruiken. Onze standaardisatie zit in de productie, niet in het eindresultaat.
Modulebouw is helemaal geen nieuw concept. Al meer dan een halve eeuw geleden startte onze familie met het bouwen van modules. Van hieruit evolueerden we naar een flexibel systeem met gestandaardiseerde productie. Het resultaat? Alle voordelen van modulaire bouw, zonder de nadelen ervan.
Gelooft u ons niet? Hieronder beelden van de jaren ’60/’70 waarin onze modules voor onze Ardeense woningen worden klaargemaakt om vervoerd en gebouwd te worden.
DAt kan hieronder!