Alles over regenwaterputten

Regenwaterputten bij nieuwbouw en renovatie

Regenwaterputten zijn al lang verplicht bij nieuwbouwwoningen. Vanaf 2023 worden ze ook verplicht bij grondige renovaties. En gelukkig maar, aangezien ze tot 50% van het drinkwaterverbruik kunnen verminderen volgens www.bisbeurs.be (Lees het artikel hier).  

Regenwaterputten verplicht bij renovatie vanaf 2023

De bestaande wetgeving, waarbij elke nieuwbouw met een oppervlakte van 40m² een regenwaterput moet installeren, wordt vanaf 2023 uitgebreid naar renovaties.

Regenwaterputten worden inderdaad verplicht bij renovatie vanaf 2023. Vanaf dan zal iedereen die een grondige renovatie doet, een regenwaterput moeten voorzien. Deze waterput zal een minimumvolume moeten hebben van 5.000 liter. 

Uiteraard geldt deze nieuwe regelgeving niet voor mensen die geen regenput kunnen installeren. Iemand die geen plaats heeft voor een regenwaterput, zal hier niet voor bestraft worden. 

Verstrenging regelgeving waterputten bij nieuwbouw

Ook nieuwbouwwoningen zullen niet ontsnappen aan verstrengingen vanaf 2023. Vanaf dan zal er op basis van de grootte van het dak bepaald worden hoe groot de regenwaterput moet zijn. Het volume van de regenput zal vanaf dan als volgt bepaald worden:

  • Minimum voor elk gebouw: 5.000 liter
  • Daken met een oppervlakte van meer dan 80m²: 7.500 liter.
  • Daken met een oppervlakte van meer 120m²: 10.000 liter

De ondergrens van 5.000 liter lijkt ons maar meer dan normaal. Deze ondergrens gebruikt Quackels al tientallen jaren. Meer lezen over hoe wij duurzaam bouwen? Lees er dan hier over. 

Gebruik van regenwater in een nieuwbouw

Dankzij regenwaterputten kan het verbruik van drinkwater tot zelfs 50% verlaagd worden, schrijft www.bisbeurs.be. Dat is natuurlijk fantastisch, maar waar kan regenwater zoal voor gebruikt worden? 

In al onze woningen wordt regenwater standaard gebruikt voor het doorspoelen van toiletten, het wassen van de auto, het sproeien van de tuin en zelf voor het eventueel bijvullen van een zwemvijver ed. 

Regenwaterputten bij Quackels Woningbouw

De nieuwe wetgeving zal verplichten aan bouwbedrijven om het volume van de regenwaterputten aan te passen aan het totale dakoppervlakte van een woning. Hoe groter het dak, hoe groter de regenput. Dit doen we bij Quackels al lang. Hoe groter de woning, hoe nuttiger een groot volume is. 

Natuurlijk is de oppervlakte van het dak niet de enige belangrijke factor die in beschouwing genomen zou moeten worden. Daarom houden we bij Quackels altijd rekening met onder andere de grootte van de woning, de oppervlakte van het dak, het aantal WCs, maar vooral ook het aantal mensen die in de woning zullen wonen.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. 

Contact