Verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw 1 jaar verlengd

Gunsttarief van 6% BTW bij sloop en heropbouw wordt verlengd tot eind 2023

Vorige vrijdag werd er op federaal niveau beslist om het gunsttarief van 6% btw op sloop en heropbouw nog een jaar te verlengen. Indien het tarief zou aflopen in 2022 zou dit “dreigen tot erg omslachtige berekeningen te leiden aangezien de meeste sloopprojecten meerdere jaren duren”, schrijft De Tijd. Dit is natuurlijk logisch aangezien de meeste bouwbedrijven een bouwproces hebben van minstens 12 tot 16 maanden. 

Of het gunstregime na 2023 stopt, valt nog af te wachten. Deze week werd er een wetsvoorstel ingediend om de 6% btw te laten gelden tot het einde van 2024. Wie weet wordt de maatregel dus nog verder verlengd.

Benieuwd naar de voorwaarden, om te bouwen aan 6% btw, en het effect van de maatregel in 2021? Lees dan zeker verder.

Zoekt u een manier om het bouwproces een beetje te verkorten? Lees dan hier meer over de verschillende manieren of neem contact op met ons om écht snel te bouwen!

Voorwaarden om te voldoen aan de verlaagde BTW bij sloop en heropbouw

Om te kunnen bouwen aan de verlaagde btw bij sloop en heropbouw moet men voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze kunnen nagelezen worden op de site van de Vlaamse overheid, maar hierbij al een korte samenvatting:

  1. U breekt een bestaande woning af en bouwt op dezelfde grond een nieuwe woning.
  2. Het gaat over uw enige en eigen woning.
  3. De nieuwe woning is niet groter dan 200m². Let op, want bij de berekening van deze oppervlakte worden bepaalde elementen niet meegerekend, zoals bijvoorbeeld garages, gangen,… 
  4. De woning moet afgewerkt worden voor het einde van -sinds vorige vrijdag- 2023.
 
Voldoet u aan al deze voorwaarden? Dan kan u genieten van de verlaagde BTW op sloop en heropbouw.

Het effect van het verlaagd btw-tarief van sloop en heropbouw in 2021

De maatregel om sloop en heropbouw slechts te belasten aan 6% btw dateert van vorig jaar. Om de kwaliteit van de woningen in ons land te verbeteren, maar vooral om de economie te stimuleren na moeilijke coronamaanden en -jaren, werd deze maatregel in het leven geroepen. 

In totaal werden er in 2021 heel wat aanvragen gedaan om te mogen bouwen aan dit gunsttarief. In het totaal werden er 16.168 aanvragen ingediend, schrijft de tijd. Let wel op want een deel van deze aanvragen kwam natuurlijk ook van de 32 centrumsteden, waar het verlaagde BTW-tarief altijd geldig is. Niet alle aanvragen kwamen van het nieuwe gunsttarief. 

Heeft u vragen over deze regels? Neem dan zeker contact op met ons. We helpen u met veel plezier verder. 

Wilt u meer te weten komen over Quackels Woningbouw? Lees dan zeker verder: