Lees meer over de grote boosdoeners en over hoe we bij Quackels op een praktische manier willen bijdragen aan het milieu en aan uw portefeuille.
Hout is een hoogwaardig bouwmateriaal verkregen van de natuur. Bij het bekomen van deze grondstoffen is er heel wat minder CO2 uitstoot. e consensus is er al lang: De toekomst van de bouw, is houtbouw! Dankzij het natuurlijk voorkomen van hout in de natuur, is er geen nood aan zware en erg vervuilende industriële processen. Maar hout heeft nog veel meer en zelfs onverwachte voordelen. Lees ze hieronder.
Bomen groeien dankzij het proces waarover we in de lagere school allemaal wel hebben geleerd: Fotosynthese. Maar hoe ging dat ook al weer in zijn werk?
Een boom groeit doordat hij CO2 (Koolstofdioxide), dankzij energie uit zonlicht, omzet in glucose en O2 (zuurstofgas). Deze zuurstof komt weer terecht in onze atmosfeer en de glucose wordt opgeslagen in de wortels, bladeren en zaden.
Dankzij dat (haast magische) proces van fotosynthese halen bomen enorme hoeveelheden CO2 uit de lucht. Maar bomen absorberen niet enkel CO2, ze zorgen ook voor de opslag ervan. Houten tafels, stoelen en ja, ook huizen, zorgen ervoor dat er enorme hoeveelheden CO2 niet in de atmosfeer belanden.
De som is dan ook niet zo moeilijk. Houtbouw is tien, zelfs honderden keren, beter dan werken met cement. Daarover is al lang een consensus.
Natuurlijk wil dit niet zeggen dat we zonder nadenken bomen kunnen kappen. Duurzaam bosbeheer is van essentieel belang voor een evenwichtige oplossing!
Aangezien hout natuurlijk beschikbaar is, zijn ook de productieprocessen een stuk minder intensief. Er moet geen zand opgepompt worden, er moeten geen chemicaliën gebruikt worden en ook het transport is veel eenvoudiger (hout kan gestapeld worden, hard niet uit, kan lange tijd opgeslagen worden,…). Daarom is de CO2 uitstoot en de impact op het klimaat van top-to-bottom ongelooflijk veel lager dan bij klassieke bouwvormen.
Ook na de bouw van uw huis blijft de (milieu)factuur van de traditionele bouw doortellen. Klassieke bouwmaterialen slaan geen CO2 op en hebben, op stevigheid na, geen enkele toegevoegde waarde aan uw huis. Hout daarentegen heeft dit wel. Hout slaat de CO2 op, maar is ook uitermate isolerend. Een eenvoudige vergelijking kan gemaakt worden via www.lambda.be, waar te zien is dat hout tot 6 keer meer isolerend is dan baksteen, tot 13 keer meer isolerend dan beton en tot zelfs 384 keer meer isolerend dan staal.
Hout is dus werkelijk ’the gift that keeps on giving’ op vlak van duurzaamheid en spaarzaamheid.
Wanneer men de juiste keuzes maakt, wordt er geen gebruik gemaakt van chemicaliën bij het vervaardigen en verwerken van hout. Er zijn ook natuurlijke methoden die gebruikt kunnen worden om te zorgen dat hout zich niet zet, geen insecten bevat en uithard. Uiteraard is dit niet mogelijk bij cement, staal, ytong,… Deze juiste keuzes hebben we bij Quackels Woningbouw heel bewust gemaakt. Hieronder meer.
De CO2 uitstoot (en ook uw factuur) blijft doortikken, ook na het verwerven en verwerken van de grondstoffen. Bij Quackels Woningbouw gaat economie en ecologie hand in hand.
Hoe minder u verbruikt, hoe minder u betaalt en hoe minder CO2-uitstoot. Dat wil toch iedereen? Bij Quackels gaan we radicaal voor Een nieuwe manier van leven: Low Cost Living. De kost van uw woning, maar ook de maandelijkse facturen achteraf, moeten merkbaar lager zijn dan bij andere bouwbedrijven.
Ook de materialen die Quackels Woningbouw gebruikt worden zorgvuldig gekozen. Dat wil zeggen dat ook onze leveranciers zich moeten focussen op het duurzaam ontwikkelen van onze grondstoffen. Waar zijn we anders mee bezig!? Onze leveranciers doen dit. Zij hebben onder andere certificeringen voor duurzaam bosbeheer, goede energiemanagement oplossingen, enzovoort. Enkele van de vele certificeringen die onze leveranciers hebben ziet u hierboven.
Duurzaam bouwen impliceert meer dan enkel het gebruik van duurzame grondstoffen. Dankzij ons uniek bouwsysteem en het gebruik van industriële processen kan Quackels als geen ander bouwbedrijf zorgen voor minimalisatie van afval en overschotten.
Dankzij ons industrieel systeem worden alle verschillende delen van onze woning op maat gemaakt. Dit biedt twee grote voordelen. Onevenaarbare accuraatheid en geen overtollig afval. Dat is echt duurzaam bouwen.
Eén van de laatste investeringen die we bij Quackels hebben gedaan, is een investering om het verbruik van water te verminderen. Dankzij onze nieuwe zuiveringsinstallatie is het verbruik van water in bepaalde processen tot zelfs 90% teruggedrongen schatten we.
Elke woning die gebouwd wordt door Quackels Woningbouw heeft een grote regenwaterput (al heel lang voor de nieuwe wettelijke bepalingen). Dit water kan gebruikt worden voor heel wat verschillende doelen, zoals het doorspoelen van WCs, het sproeien van de tuin, het wassen van de auto, enzovoort. Op deze manier trekt u het duurzaam bouwen door op alle vlakken van de woning. Dankzij het hergebruiken van het regenwater via de regenput kan u “tot 50% besparen op uw watergebruik” schrijft men op www.bisbeurs.be.
Meer lezen over het hergebruik van regenwater in Quackels Woningbouw huizen? Bekijk dan hier onze post over de nieuwe verplichtingen vanaf 2023.
Op vlak van materiaal zijn er nog slechts 3 andere grondstoffen die nog meer vervuilend zijn dan cement. Deze grondstoffen zijn kool, olie en gas. Cement staat op de 4de plaats (Bron: The Guardian, 2019), maar toch wordt hier amper naar gekeken. Ondertussen zijn er trouwens veel betere materialen en methoden om te bouwen. Deze materialen zijn ook veel geschikter om duurzaam te bouwen.
Hoe extreem het probleem met cement is? “Als cement een land was, zou het de derde grootste CO2 uitstoter op aarde zijn… Enkel China en Amerika stoten nog meer CO2 uit.” (Bron: The Guardian, 2019).
Heel wat mensen begrijpen het probleem van verpakkingen in plastiek, losse dopjes op flesjes, plastiekzakjes enzovoort. Dit is erg duidelijk, aangezien we ze overal op straat, op het strand en in onze parken tegenkomen. Hier moet dus zeker iets tegen gedaan worden, al was het maar voor ons straatbeeld en onze kwaliteit van leven. Maar wat met cement? De gevolgen hiervan zijn minder visueel en verdwijnen daarom vaker naar de achtergrond.
De cementindustrie is echter één van de grootste vervuilers op aarde. Neem bv. de grote vervuiler plastiek… De totale CO2 uitstoot van de wereldwijde plastiekproductie in de laatste 60 jaar is ca. 8 miljard ton (in 2019). Cement pompt diezelfde hoeveelheid elke twee jaar in onze atmosfeer!
Uiteraard hebben we cement nodig bij sommige werken, zoals wegen, bruggen, wolkenkrabbers,… Maar bij het bouwen van woningen is dit absoluut niet het geval. Er zijn veel betere alternatieven.
Het probleem is groter dan de CO2-uitstoot. Bijna 1/10 van het totale waterverbruik van industrie, wordt verbruikt door de cementindustrie. Grotere regenwaterputten, groene daken en groene zones gaan dit probleem natuurlijk niet oplossen! Een nieuwe en betere manier van woningbouw wel!
Bij de productie van cement worden er natuurlijk nog veel andere natuurlijke grondstoffen gebruikt. Een heel groot onderdeel van cement is zand. Het vergaren en verwerken van dit zand heeft een enorme ecologische en biologische impact. Jammer genoeg komt dit zand niet van één of andere woestijn ver weg. Het merendeel van het zand dat gebruikt wordt voor de productie van cement (ca. 60%) wordt opgepompt uit rivieren. Het spreekt voor zich dat de ecologische en de biologische impact hiervan enorm is (Bron: Open Journal of Civil Engineering, 2023).
Naast zand wordt er in de productie van cement ook gebruik gemaakt van heel wat andere grondstoffen zoals calcium, siliconen (olie dus), aluminium, ijzer en andere metalen, kalk en silica.