Het doel bij Quackels Woningbouw bij elke woning?

Een nieuwe manier van leven: Low Cost Living

Bij Quackels Woningbouw streven we naar een nieuwe manier van leven. Niet enkel het bouwen van uw woning moet aan een goede prijs gebeuren. Uw hele leven moet goedkoper worden als u in een Quackels woning woont. Bij Quackels streven naar een echte Low Cost of Living. Wat we hier exact mee willen zeggen, waarom we hier keer op keer in slagen (met normale/standaard installaties) en vooral waarom klassieke bouwbedrijven hier niet in slagen, leest u hieronder.

Het energieverbruik van een gemiddeld gezin in een klassieke woning

Volgens de gegevens van het VREG heeft een gemiddeld gezin, dat verwarmt op gas, een verbruik 17.000 kWh per jaar. Maar, in extreme gevallen kan dit verbruik zelf gaan tot 34.890 kWh per jaar. De prijs van gas varieerde, in de laatste twee jaar, tussen 0.10 /kWh en het hoogtepunt van 0.35€/kWh (in september 2022). Rekening houdend met deze prijzen heeft een gemiddeld gezin dus een jaarlijkse energiekost tussen 1.700 euro en 12.211,5 euro. Een leven lang deze kosten dragen, kan behoorlijk duur worden… 

De gemiddelde gasprijzen van de laatste twee jaar, in Vlaanderen.
Logo Quackels Woningbouw

Gelukkig kan het ook beter...

Low Cost Living is niet zomaar een mooie marketing term. Voor ons is Low Cost Living een streven, een doel en zelfs een beloning.

Het resultaat van dit streven? De familie C. uit Kontich betaalde een bedrag van minder dan 25 euro/maand aan verwarming (in 2022). Een andere klant die versteld stond van zijn lage facturen, betaalde een bedrag van 68,5 euro/maand (in 2020). De familie Thys betaalde slechts 75.12 euro/maand aan verwarming. 

Bereken zelf maar hoeveel deze gezinnen besparen. Maar stel uzelf de vraag, zoals wij dat ook al zo vaak hebben gedaan, is dit niet dé reden om te investeren in een kwalitatieve woning?

Low Cost Living is geen zoveelste mooie marketing term!

Hoe wordt Low Cost Living werkelijkheid?

Heel wat bouwbedrijven pronken met lage EPB-peilen/E-peilen, maar negeren de de S-peilen . Waarom? Een laag E-peil behalen is nogal eenvoudig… Zolang men maar genoeg geld in dure installaties steekt. Voor een goed S-peil moet men echter verder gaan en de bouwprincipes aanpassen. Enkel kwaliteit kan zorgen voor een goed S-peil. Lees hieronder over het grote verschil tussen beiden en waarom klassieke bouwbedrijven liever zwijgen over het S-peil. 

Het verschil zit in de details

Oppervlakkig lijkt een laag E-peil een garantie voor de kwaliteit van een woning. Veel bouwbedrijven pronken dan ook maar al te graag met hun EPB-certificaten. Jammer genoeg onterecht…

Bij het E-peil ligt de nadruk veel te hard op de installaties. Maar wat gebeurt er wanneer die installaties stuk gaan of aan vervanging toe zijn? Dan zal de kwaliteit van uw woning plots een heel stuk lager zijn… Dat klopt toch niet? 

Een laag E-peil is daarom leuk, maar een laag S-peil is veel, veel beterHet S-peil staat voor de schil van de woning en kan bekeken worden als “Wat zijn de prestaties van uw woning zonder alle extra installaties?” Dat is meteen ook de hamvraag voor een ecologische en vooral ook economische woning. 

Meer lezen over het S-peil? Dat kan via: https://www.vlaanderen.be/epb-pedia/epb-plichtig-toepassing-en-eisen/epb-eisen/s-peil

Lage E-peilen behalen is simpel!
Lage S-peilen iets minder...

E-peilen van E=4, E=-13, E=6, E=-20 of zelfs E=-23 zijn redelijk standaard bij Quackels Woningbouw. Waarom? Omdat de basis goed zit (laag s-peil) en omdat we ons dagelijks inzetten voor de ontwikkeling van betere, meer ecologische én meer economische systemen.

Hoe is de schil van een Quackels woning zo veel beter dan de schil van normale woningen?

De schil van onze woningen is zo goed, dankzij de focus van Quackels Woningbouw die al decennia ligt op het verbeteren van ons product en onze productieprocessen. Het resultaat van deze extreme focus? Extreem goede isolatiewaarden en extreem hoge luchtdichtheid. Hierdoor bespaart u, zowel in de zomer als in de winter, door verliezen te minimaliseren. En het zijn deze verliezen die uw maandelijkse kosten de lucht in jagen. 

Het resultaat van extreme isolatie en extreme luchtdichtheid

De kwaliteit van een Quackels woning is het resultaat van heel veel isolatie (en goed-isolerende materialen zoals hout, 3-voudige beglazing,…) en een ononderbroken buitenschil. Deze combinatie zorgt voor extreme isolatie en extreme luchtdichtheid, waardoor  uw opgewekte warmte niet door spleetjes naar buiten ontsnapt. 

"Luchtdichtheid tot 60% beter dan passiefwoningen"

Hand in hand: Economisch en Ecologisch

Naast het verlies van kostbare energie zorgen onze technieken ook voor meer zekerheid naar de toekomst toe. Warme lucht lijkt erg onschuldig, maar toch kan deze lucht heel snel veranderen in een geniepige vernieler (condens)

Teveel isoleren bestaat echter niet (bron: www.vlaanderen.be). Onderbrekingen en fouten in de bouw van een woning bestaan wel. Gelukkig wordt bij ons, dankzij ons industrieel productieproces, de kans op fouten tot een minimum gereduceerd. Hierdoor is er geen verlies van warmte en krijgt condens geen kans om te ontstaan.

Het bewijs is onze enorm lage scores op luchtdichtheidstesten (Blowerdoortesten). Onze metingen zijn soms zelfs tot 60% beter dan passiefwoningen (n50 = 0,20 vs n50=0.60). Scores waarvan onafhankelijke testers zelfs zeggen: “Bij Quackels ontsnapt de warme lucht nergens, behalve door het sleutelgat.” Lees hier zelf het artikel waar een onafhankelijk expert “onverwacht” een enorm goed resultaat bekwam.

Het afkopen van een slecht S-peil...

Een kost die vroeg of laat betaald moet worden

De Vlaamse overheid laat in essentie toe om een slecht S-peil af te kopen. Dat klopt (toch niet!?)… De wettelijke EPB-norm voor een nieuwbouwwoning is E30. Maar waarom zien we dan zoveel reclame voor een E-peil van E20? Omdat bouwbedrijven die de wettelijke norm van S28 niet behalen, verplicht zijn om een lager E-peil (E20) te behalen.

In essentie laat de overheid dus toe om de slechte kwaliteit van een woning af te kopen met meer installaties (meestal onder de vorm van meer zonnepanelen). Maar wat gebeurt er wanneer die zonnepanelen stukgaan?

 

Het S-peil van Quackels Woningbouw woningen ligt gewoonlijk enorm laag. De wettelijke norm van S28, die veel bouwbedrijven niet eens halen, is geen grote uitdaging. Onze woningen behalen gewoonlijk scores van S22, S20, S23,… Als gevolg daarvan is het behalen van een laag E-peil ook niet zo moeilijk meer… Zelfs met minder installaties. 

Duurzaam en duurzaam

Hand in hand: Economisch en Ecologisch

Economisch en ecologisch gaat hand in hand doordat het verbruik van onze klanten zoveel lager is dan het verbruik in klassieke woningen.  Door het verbruik van onze klanten drastisch te verlagen, nu en in de toekomst wanneer de installaties het begeven, zorgen we voor enorm duurzame woningen. Onze huizen zijn duurzaam voor het milieu dankzij de verlaagde uitstoot, maar ook duurzaam voor uw portefeuille. Economisch en ecologisch kan écht samengaan!

Natuurlijk is ecologisch bouwen nog veel meer dan isolatie en luchtdichtheid. De CO2-reductie bij Quackels Woningbouw gaat nog veel verder. Door het gebruik van de juiste installaties (zoals zonnepanelen en warmtepompen), maar ook door het gebruik van de juiste materialen en door het juist omspringen met onze grondstoffen. Wilt u graag meer weten over onze duurzaamheid? Lees dan zeker verder bij “Duurzaam en Ecologisch Bouwen”.

Contact