Bijna Energie Neutraal bouwen

DAt is niet zo moeilijk als u denkt!

Het bouwen van een (bijna) energieneutrale woning is niet zo moeilijk met Quackels Woningbouw. Deze klanten behaalden met hun woning een E-peil van 4. Niet door dure installaties, maar door een focus op kwaliteit, isolatie en uitzonderlijke luchtdichtheid.

Van deze onophoudelijke focus plukken onze klanten nu de vruchten !

Wettelijke eisen in België

Sinds 2022 is bouwen volgens het BEN-principe in sommige gevallen niet meer voldoende in België. Nieuwbouw woningen (met een S-peil hoger dan S28) zijn verplicht een E-peil van 20 te behalen, maar in veel gevallen is het nuttig om nog lager te mikken. Onder bepaalde E-peilen maakt u kans op een vermindering van uw onroerende voorheffing. Hieronder meer.

Korting op onroerende voorheffing (Revisie 2023)

Voor mensen die een betere woning bouwen, of meer inspanningen doen om het E-peil van hun woning te verlagen, wordt er een korting op de onroerende voorheffing op het kadastraal inkomen voorzien. Hoeveel korting? Dat hangt af van uw EPC score:

 • E-peil lager dan 20: Een korting van 50% voor de eerste 5 jaar.
 • E-peil lager dan 10: Een korting van 100% voor de eerste 5 jaar. 
 
Let wel goed op want vanaf 2023 geldt deze korting niet meer. Dan heeft men hier enkel nog recht op wanneer men eerst een woning sloopt en vervolgens een nieuwbouw woning bouwt. Lees meer over de vermindering van onroerende voorheffing via www.vlaanderen.be of of via ons artikel “Korting op Onroerende Voorheffing”
 
Revisie 2023: De regelgeving is sinds 2023 veranderd. Lees er meer over via  “Korting op Onroerende Voorheffing”.

Verstrenging naar energieneutraal bouwen​

In de toekomst zullen de energienormen alleen nog meer verstrengen. Vanaf 2050 zal elke nieuwbouw verplicht energieneutraal worden. In simpele termen houdt dit in dat de energie die nodig is voor verwarming, elektriciteit, ventilatie, koeling, etc. opgewekt wordt door duurzame, niet-vervuilende energiebronnen. De voorbeelden hiervan zijn iedereen gekend: zonnepanelen, warmtepompen, windenergie,… Meer weten over energieneutraal bouwen?

Volledig energieneutraal worden zal voor veel bouwbedrijven een heuse opdracht worden. Om deze doelstelling te behalen zullen ze hun huizen nog veel beter moeten maken. Met de huidige kwaliteit van huizen zullen er veel zonnepanelen, warmtepompen en andere dure technieken geïnstalleerd moeten worden. Dit is waarom Quackels Woningbouw nu al inzet op kwaliteit en voornamelijk enorme isolatie en luchtdichtheid. Wilt u meer weten over hoe u nu al ,en met slechts kleine investeringen, een energie neutrale woning kan bouwen? Lees er dan over in onze blog. 

Voor- en nadelen van bijna energieneutraal bouwen

De voordelen van een BEN-woning

De voordelen van bijna energieneutraal bouwen spreken voor zich. Wanneer u de investeringen doet om een BEN-woning te bekomen, zal u genieten van heel wat voordelen:

 • U krijgt een korting op uw onroerende voorheffing (zie boven).
 • U zal minder kosten hebben voor de verwarming, verlichting, koeling, ventilatie, etc. van uw woning.
 • De uitstoot van fossiele brandstoffen zal een stuk lager liggen, aangezien u er minder afhankelijk van bent. 
 • Er zal minder vervuiling zijn, aangezien u minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.
 • Het wooncomfort in uw huis zal hoger liggen aangezien er een minder groot warmteverlies, een constantere temperatuur en minder tocht is in uw woning.
 • De woning zal zijn waarde meer behouden dan andere, oudere woningen waarbij er nog veel verbruik is.
 • Onafhankelijker van energieleveranciers dan klassieke woningen.
 • Door de grotere onafhankelijkheid van energieleveranciers en fossiele brandstoffen, meer zekerheid naar de toekomst toe.
 • Sommige banken zijn meer geneigd om een krediet toe te kennen.

Wilt u graag een BEN-woning bouwen of wilt u nog verder gaan en energieneutraal bouwen? Neem dan zeker contact met ons op.

De nadelen van een BEN-woning

Natuurlijk heeft elke medaille een keerzijde. Dit is niet anders bij bijna energie neutraal bouwen. De nadelen van BEN-woning zijn:

 • Er is een grote initiële investering in duurzame energie nodig om een BEN-woning te bekomen.  Hou hier dus zeker rekening mee bij het opstellen van uw bouwbudget. 
 • Nog steeds geen volledige onafhankelijkheid van energieleveranciers. De woning is BIJNA energieneutraal.
 • Hierdoor heeft u dus nog steeds een bepaald uitstoot, al ligt deze uitstoot nog steeds een stuk hoger bij klassieke woningen. 

Ondertussen is het wel al duidelijk dat investeringen in een duurzame energiebronnen terugverdiend worden. Zeker aangezien de overheid heel wat subsidies en voordelen voorziet voor mensen die deze investering willen doen. Deze inspanningen kan u hier terugvinden.

Maar vergeet nooit de basis van een goed huis (voor u en voor uw portefeuille): een goede woning met veel isolatie en vooral veel luchtdichtheid.

Hoe kan u bijna energieneutraal bouwen (BEN)?

Over het algemeen

Over het algemeen zal men u aanraden om verschillende investeringen te doen. zo hoor je vaak dat je moet installeren in:

 • De isolatie van uw dak, muren, etc.
 • Dubbele of drievoudige beglazing
 • Hernieuwbare energie zoals warmtepompen en zonneboilers
 • Een goede ventilatie. 
 • Andere installaties om uw huis te verbeteren. 

Jammer genoeg wordt er maar al te vaak vergeten te kijken naar de basis van een BEN-woning. Dit is altijd de kwaliteit van uw woning. Het S-peil wordt hiervoor vaak gebruikt, maar hoe vaak heeft u hier al over gehoord?  

Deze logische redenering wordt niet altijd gevolgd. Daarom dat veel mensen heel zware investeringen moeten doen om tot een BEN-woning te komen. Bij Quackels is dit niet het geval. 

Wilt u meer weten over het S-peil? Lees er dan hier meer over. 

Energieneutraal bouwen met Quackels Woningbouw

Al sinds het ontstaan van ons bouwbedrijf ligt de focus op de kwaliteit van onze woning. Daar plukken onze klanten nu de vruchten van. Bij Quackels heeft elke klant een bijna energieneutrale woning, en dit met minimale investeringen. De reden hiervoor kan u lezen bij technologie. Hier zal u merken waar onze focus ligt en waarom onderstaande EPC resultaten niet vreemd zijn. 

Een kleine tip: Wij verliezen evidente zaken als zware isolatie en lichtdichtheid niet uit het oog ;). 

Wil je weten hoe dit EPC behaald werd door Quackels? En waarom wij dit op consistente manier behalen, zonder grote investeringen? Lees er dan over in “Energieneutrale woning bouwen – Een praktijkvoorbeeld”.

EPC van bijna energieneutrale woning met E-peil 4
Contact