Energiezuinig bouwen

DAt doe je door op de juiste dingen te focussen!

Energiezuinig bouwen doe je om te beginnen door een woning te bouwen die goed geïsoleerd is, een goede luchtdichtheid heeft, geen koudebruggen vertoond en waarbij er gebruik gemaakt is van goede materialen. Daarnaast zorgt u voor een kwalitatieve afwerking en besteed u de nodige aandacht aan het kiezen van de juiste installaties zoals verwarming, ventilatie en hernieuwbare energie. 

De basis van het energiezuinig bouwen

Wanneer het gaat over energiezuinig bouwen, vergeet men maar al te vaak de basis, een goede isolatie, een grote luchtdichtheid en vooral geen (onzichtbare) koudebruggen. Wanneer het over energiezuinig bouwen gaat, gaat het meestal over de installaties, zoals zonnepanelen, warmtepompen, screens,… Allemaal handige technieken, maar wat zijn ze waard als de basis niet goed zit? Lees hieronder meer over bovenstaande zaken, maar lees zeker ook een keertje over onze nieuwe manier van leven: Low Cost Living.

1. Goede isolatie

De basis van een energiezuinige woning is uiteraard de isolatie. Niet geïsoleerde huizen, staan vanzelfsprekend mijlen ver achter op geïsoleerde huizen. Deze isolatie zal de koude/warmte buiten houden en zorgen voor een significante daling in uw energiefactuur. 

2. Grote luchtdichtheid

Op de tweede plaats is de luchtdichtheid van uw woning van belang, wanneer u energiezuinig wil bouwen. Isolatie is heel belangrijk, maar spleten, koudebruggen, lekken in de buitenschil,… zorgen allemaal voor een groot verlies aan energie. Over deze factor wordt jammer genoeg niet veel gesproken, omdat een woning luchtdicht is of niet. Slimme trucjes uithalen, is hier natuurlijk niet mogelijk. 

Daarboven is de luchtdichtheid bij traditionele bouwmethoden (en hier tellen we houtskelet bij) volledig afhankelijk van de man/vrouw die het doet. Controle hierop is dan ook uiterst moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk. Daarom zijn we bij Quackels al 10-tallen jaren aan het investeren in machines. Onze kwaliteit mag en zal nooit afhankelijk zijn van individuele handenarbeid. Onze luchtdichtheid is dan ook altijd “zeer gunstig”. Niet alleen wanneer we de werf met een vergrootglas opvolgen.  

Als de nodige luchtdichtheid niet aanwezig is, loopt u trouwens ook het risico op condens. Daarom dat de meeste huizen vandaag de dag niet zonder ventilatie kunnen en waarom vocht bij velen een groot probleem is.  

3. Koudebruggen

Natuurlijk moet men ook goed opletten voor koudebruggen. Enerzijds wordt dit vermeden door goed op te letten met de manier van bouwen en voornamelijk door heel luchtdicht te bouwen. Anderzijds moet en hier kijken naar de ramen. Moderne huizen zouden allemaal met drievoudige beglazing gebouwd moeten worden. 

Quackels Woningbouw bouwt al jaren met drievoudige beglazing, ongeacht het budget van onze klanten. De kwaliteit van onze woning hangt niet af van de persoon, de budgetten of de type personen die voor ons zitten. Elke klant krijgt echte Quackels kwaliteit. 

Technieken om nog energiezuiniger te bouwen

Door een jarenlange focus op kwaliteit, luchtdichtheid, isolatie en het gebrek aan koudebruggen is Quackels Woningbouw synoniem geworden voor energiezuinig bouwen. Niet door dure installaties, wel door een kwalitatieve woning. Natuurlijk hebben ook installaties, dan wel op de tweede plaats, hun plek wanneer u energiezuinig wil bouwen. 

1. Zonnepanelen en batterijen

Zonnepanelen en batterijen kunnen ervoor zorgen dat u “gratis” energie kan opwekken en opslaan. Elke woning die vandaag de dag gebouwd wordt, wordt voorzien van zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen? Dat aantal hangt af van uw gebruik. Gelukkig kunnen we dit aantal, en dus ook uw kosten, minimaliseren dankzij onze kwalitatieve bouwmethode. 

2. Warmtepompen en energiezuinig bouwen

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een warmtepomp omdat deze aanzien wordt als de meest energiezuinig technieken die er momenteel bestaan. Welke warmtepomp hangt een beetje af van uw voorkeuren. Hierover wordt hier niet uitgebreid, maar de verschillende (nuttige) soorten zijn: 

  • Lucht-lucht
  • Lucht-water
  • Geothermisch

Tussen deze warmtepompen zijn grote verschillen, zoals onder andere de prijs. Hier staan ze van goedkoop naar duur. 

3. Screens en afkoeling

Om een aangenaam binnenklimaat te creëren, ook in de zomer, kiezen veel mensen ervoor om screens te plaatsen. Deze screens zullen de warmte een beetje buitenhouden en opwarming van de woning vermijden. Daarnaast kan u de woning ook trachten te koelen. Dit kan op een passieve manier, door gebruik te maken van een lucht-water warmtepomp of op een actieve manier, door gebruik te maken van een lucht-lucht warmtepomp (of airco). 

Maar vergeet nooit dat de basis van energiezuinig bouwen nog altijd kwalitatief bouwen is. Passieve koeling en screens zullen een slechte woning nooit een aangenaam binnenklimaat kunnen geven.

Het resultaat van energiezuinig bouwen met Quackels Woningbouw

BEN-woning met jaarfactuur van 822 euro

1. Energiezuinig bouwen in de praktijk: Lage maandelijkse kosten

In 2020 krijgen we een mailtje van een klant met heel fijn nieuws. Hij woonde in zijn nieuw huis, had een goed S-peil, een laag E-peil, maar vooral had hij enorm lage energiekosten. Deze klant betaalde slechts 822 euro per jaar (inclusief taksen). 

Ongetwijfeld is deze klant nog steeds tevreden van Quackels, ook tijdens deze huidige energiecrisis. Lees hier meer over deze kant, zijn mailtje en zijn goede resultaten.

2. Enorm lage E-peilen

Lage E-peilen zijn niet ongewoon meer bij Quackels. Een E-peil van 4 met een gasverwarming, enkele zonnepanelen, geen screens, geen extra’s,… Is helemaal niet vreemd. Omdat de basis gerespecteerd wordt: Een kwalitatieve, luchtdichte, enorm geïsoleerde woning, zonder fouten! Lees hier meer over deze energiezuinig woning (zonder dure installaties).

Zoekt u naar een woning met nog een lager E-peil? Dat is natuurlijk ook geen probleem. Wat denkt u van E=-16? Zelfs dat is niet zo ongewoon bij ons familiebedrijf. 

Energiezuinige woning met E-peil = -16
Ondertussen zijn onze S-peilen nog stukken lager. Nog lagere E-peile behalen is dus ook heel eenvoudig.

3. Klantentevredenheid

Onze familie bouwt al woningen sinds 1949. De focus van veel mensen (en bouwbedrijven) op energiezuinig bouw is iets nieuws. Wij zijn hier al jaren aan aan het werken. Sinds 1949 hebben we nooit stilgestaan en zijn we steeds blijven onderzoeken, ontwikkelen en verbeteren. Zoals gezegd is Quackels Woningbouw synoniem aan energiezuinig bouwen. En er zijn genoeg klanten die dit willen  beamen (Lees hier een reactie van 1988). 

Contact