Passiefhuis bouwen – Hoe doe je dat?

EPC certificaat van passiefhuis/BEN-woning
EPC-certificaat van huis met E-peil = -6

Een passiefhuis bouwen is niet zo moeilijk als het lijkt. Bij Quackels Woningbouw halen we standaard enorm lage scores op het S-peil, het E-peil, maar ook de testen van isolatie en luchtdichtheid zijn steeds stukken beter dan de wettelijke normen. 

BEN-woning vs passiefhuis bouwen

Als men een Bijna Energie Neutrale woning (meer informatie hier) wil bouwen moet men voldoen aan twee voorwaarden, namelijk:

  • E-peil: Lager dan 30
  • EN voldoen aan de eisen rond thermische isolatie en netto-energiebehoefte voor verwarming, risico op oververhitting, ventilatie en minimumaandeel van hernieuwbare energie.
 
Een passiefhuis bouwen gaat nog een stapje verder dan een BEN-woning bouwen. Luminus definieert een passiefhuis als volgt “Een passiefhuis is een woning met een permanent goed binnenklimaat, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. En dat zowel in de winter als in de zomer. Vandaar ook de naam. We spreken van een passiefhuis als er niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar nodig is voor de verwarming van de ruimtes tot 20° C.” (Bron: Luminus, 2022)
 

Maar hoe bekomen we dit? Hoe kan u ook een passiefhuis bouwen? 

Hoe een pasiefhuis bouwen?

1. Isolatie

De basis van alles is natuurlijk goede isolatie. Hier spreken we natuurlijk niet enkel over isolatie in de muren. Naast de muren moeten ook het dak, de deuren, de ramen goed geïsoleerd zijn. Men kan zich de vraag stellen of dubbele beglazing vandaag de dag nog wel toegestaan zou mogen worden.

2. Luchtdichtheid

Natuurlijk mag de warme lucht die in uw huis zit niet ontsnappen. Daarom is een heel goede luchtdichtheid van groot belang. De norm voor passiefwoningen is hier maximaal n50 < 0,6 h-1. Hoe luchtdichter hoe beter natuurlijk. 

3. Ventilatie

Een goede ventilatie is van groot belang. Hiervoor zijn er twee belangrijke redenen:

  • Moderne huizen (met een vochtige buitenschil), veel isolatie, grote (maar niet 100%) luchtdichtheid, een warm binnenklimaat en een koud buitenklimaat hebben heel veel risico op condens. Om deze problemen te voorkomen is een goede ventilatie van belang. 
  • De binnenlucht van de woning moet ook af en toe ververst worden. Bij een theoretische passiefwoning moet dit natuurlijk gebeuren zonder warmteverlies. 

Om deze twee redenen kiest u dus best voor een systeem dat uw woning kan ventileren, waarbij er gebruik gemaakt wordt van warmterecuperatie. Op die manier vermijdt u bovenstaande problemen, wordt uw lucht ververst en verliest u geen warmte. 

4. Passiefhuis bouwen en duurzame energiebronnen

Bij passiefwoningen wordt er gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen om de woning op te warmen. Op die manier kan u uw woning opwarmen tot 20° C zonder dat er meer 15 kWh/m2 per jaar nodig is.

Passiefhuis bouwen met Quackels Woningbouw

1. Isolatie

Lang voordat het algemeen aanvaardbaar werd om woning te isoleren werden onze woningen al geïsoleerd. Om die reden kunnen onze woning gebouwd worden in België, maar ook in o.a. Canada, Amerika, Oekraïne, Europa,…

Meer weten over onze isolatie? Neem gerust contact met ons op! 

2. Passiefhuis bouwen en luchtdichtheid bij Quackels

De norm om een passiefhuis te bouwen is maximaal n50 < 0,6 h-1. Onze klanten hebben zonder speciale moeite en op consistente wijze scores 2x tot zelfs 3x zo goed als de passiefnorm. Luchtdichter en luchtdichtheid met evenveel consistentie kan niet!

Goed resultaat blowerdoortest van de bouwfirma Quackels
Luchtdichtheidsmeting met resultaat n50 = 0,21

3. Ventilatie

In principe is een ventilatiesysteem bij Quackels woningen niet nodig. Bouwvochtig hebben we niet, condens heeft geen kans dankzij onze enorme luchtdichtheid en droge bouwvorm en wanneer u wil verluchten, zet u een raam open. Ventilatiesystemen zijn echter verplicht en wanneer men een passiefwoning wil nastreven zijn ze uiteraard een must.

Aangezien dit soort systemen een must zijn, raden we elke klant aan om te kiezen voor een D+ systeem. Om een passiefhuis te bouwen is dit trouwens ook aangeraden. Deze systemen laten, dankzij hun warmterecuperatie, toe om de woning te ventileren zonder koude lucht in uw woning te krijgen.

4. Verwarmingssystemen en duurzame energiebronnen

Elke passiefwoning maakt uiteraard gebruik van duurzame energiebronnen. Hier wordt er over het algemeen gebruikt gemaakt van zonne-energie. Hoe goed uw woning is, zal natuurlijk wel bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Een kleine tip: Bij Quackels zijn dat er niet veel. 

Passiefhuis bouwen in realiteit

Bij Quackels vinden we het natuurlijk belangrijk om te voldoen aan alle wettelijke normen. Veel van de voorwaarden om een passiefhuis te bouwen zijn dan ook vanzelfsprekend voor onze familie. E-peilen onder 0 zijn dan ook helemaal niet vreemd. 

Wat we echter nog belangrijker vinden is zorgen dat uw woning ook passief is in de praktijk. Bij Quackels willen we uw kosten zoveel mogelijk minimaliseren en uw wooncomfort zo veel mogelijk maximaliseren. Dat is de echte reden waarom onze familie zoveel aandacht besteed aan kwaliteit, isolatie en luchtdichtheid. 

Positieve klantenreactie van iemand die in een BEN-woning van Quackels woont
Tevreden klant met energiefactuur van 822 euro/jaar (2020).

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven