Quackels Woningbouw in de Ardennen

De Ardense bouwstijl realiseren

Bij het realiseren van de Ardense bouwstijl (in de Ardennen) is het heel vaak verplicht om te werken met Ardense “moellons” (of een specifiek type baksteen) en kunst- of natuurleien. Daarnaast moet men ook rekening houden met de verlaagde kroonlijsthoogte, de ratio van de breedte ten opzichte van de diepte van de woning en de verticaliteit van de ramen. In heel veel delen van de Ardennen is het heel moeilijk om af te wijken van deze normen. Op deze manier wordt het authentieke karakter van de Ardennen bewaard. 

Achteraanzicht van huis in Ardense bouwstijl

Veelvoorkomende voorschriften bij het realiseren van de Ardense bouwstijl

1. De gevelsteen bij de Ardense bouwstijl

Wat iedereen natuurlijk heel snel opmerkt bij een bezoek aan de Ardennen, is de typische Ardense steen. Deze stenen worden ook wel Moellons genoemd. Op heel wat plekken is dit type stenen verplicht. Vaak laat de gemeente ook toe om te bouwen met een specifieke baksteen. Op deze manier tracht de Waalse overheid om het authentieke karakter van de Ardennen in leven te houden. Op zoek naar dit type stenen? Neem dan hier een kijkje. 

Op vak van gevelbekleding is er gewoonlijk niet veel speelruimte, wanneer we spreken over de typische Ardense stijl, maar in bepaalde gemeenten laat men ook toe om sommige (delen van) de gevel te bekleden met hout, crepi, leien, enzovoort. In het geval van hout en leien gaat dit gewoonlijk slechts over kleine delen van de woning. 

2. Afwerking van het dak met leien

Ook op vlak van dakbedekking zijn we niet zo vrij in de Ardennen als in andere delen van ons land. Op de meeste plekken mag men kiezen tussen allerhande type van dakpannen, allerhande kleuren en allerhande materialen. Dit is niet het geval bij de typische Ardense stijl. Hier kan men vaak amper een keuze maken. Gewoonlijk heeft men slechts de keuze tussen kunststofleien of natuurleien. In de typische Ardense bouwstijl worden dakpannen gewoonlijk niet toegelaten. 

3. De kroonlijsthoogte bij de typische Ardense bouwstijl

De kroonlijsthoogte, lees de hoogte van de dakgoot, ligt bij klassieke woningen gewoonlijk rond de drie meter of rond de zes meter. Dit zijn respectievelijk woningen met een gelijkvloers en een puntdak, en woningen met een gelijkvloers, een eerste verdieping en dan pas het puntdak. 

In de Ardennen ligt dit vaak een beetje anders. Hier ligt de kroonlijsthoogte vaak ergens tussenin, namelijk op 4,30m of 4,50m. Benieuwd naar hoe de binnenruimten er dan uitzien? Kom dan gerust onze modelwoning in Kontich bekijken!  

Let op! Deze woningen hebbe natuurlijk niet altijd een kroonlijsthoogte van rond de 4,5 meter. Vaak zijn andere kroonlijsthoogtes ook toegestaan. 

4. Verticaliteit in het gebouw

Heel vaak wordt men in de Ardennen ook verplicht om verticaal te werken. Zie je iets over “verticalité” staan in de bouwvoorschriften, dan geldt deze regel ook voor u. Met de introductie van deze regel willen de Ardense gemeenten de Ardense bouwstijl nog meer accentueren. Zo moeten ramen vaak hoger zijn, dan ze breed zijn en zijn brede hoge of lage ramen vaak niet toegestaan. 

Natuurlijk mag men wel genieten van het zicht. Deze verplichting is gewoonlijk enkel van toepassing op de voorkant van het gebouw, wederom om de klassieke Ardense bouwstijl te respecteren. Grote, brede schuiframen bijvoorbeeld zijn achteraan uiteraard wel toegestaan.

Vooraanzicht van modelwoning in Ardense bouwstijl

5. De verhouding/ratio van breedte en diepte

De nok van het dak ligt gewoonlijk parallel met de straat. Daarboven zal de woning meestal meer breed, dan diep moeten zijn. Op die manier zijn alle woningen in het straatbeeld op dezelfde manier georiënteerd. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar bij het overgrote deel van de gronden zal dit een verplichting zijn. Vaak wordt dit ook beschreven door een ratio zoals 1m t.o.v. 1,5m. Zie je dit staan? Dan weet je dat men deze ratio wil aanhouden. 

Ardeense modelwoning gebouwd in Kontich

Modelwoning in Ardense bouwstijl

Dankzij onze jarenlange ervaring in de Ardennen, heeft deze bouwstijl niet veel verassingen meer. Maar, wilt u toch een keertje bekijken hoe dergelijke woningen eruit kunnen zien? Kom dan gerust eens een kijkje nemen in Kontich. Hier hebben we een modelwoning gebouwd in typische de Ardense bouwstijl.

Aanpassingen aan dit model zijn uiteraard mogelijk, maar op deze manier kan u al eens een gevoel krijgen van de woning. 

Ervaring van Quackels Woningbouw in de Ardennen

Dankzij een grote fascinatie/passie voor de Ardennen, begon Quackels meer dan 50 jaar geleden met het bouwen van woningen in de Ardennen. 

Deze aanwezigheid is niet ongezien voorbij gegaan. Tot op vandaag kennen nog heel wat Ardense immobiliën kantoren de naam Quackels Woningbouw. Waarom? Door de honderden woningen die we gebouwd hebben in de Ardennen, altijd met een grote focus op “qualité de construction” zoals beschreven in dit zoekertje. 

Interesse in onze lange geschiedenis in de Ardennen? Lees dan meer in “Quackels Woningbouw in de Ardennen – Meer dan 50 jaar ervaring!”

Contact