Quackels Woningbouw in de Ardennen (Update 2024)

Meer dan 50 jaar ervaring met bouwen in de Ardennen!

1969

Quackels Woningbouw in de Ardennen (1969)

Jozef Quackels, de oprichter van Quackels Woningbouw en dus ook de aanvoerder van het Quackels offensief in de Ardennen, had vanaf het begin een grote passie voor de Ardennen. 

De rust die er te vinden was, de natuur, de gemoedelijke sfeer – alles wat mensen tegenwoordig nog aantrekt – trokken hem aan. Daarom besloot Jozef, bompa, Jos, den baas,… om ook met Quackels Woningbouw naar de Ardennen te trekken. 

Zoals veel mensen ervaren is dit vandaag de dag niet zonder slag of stoot. Dat was het vroeger ook niet, maar door een nauwe opvolging, goede technieken en vooral een passie voor zijn bedrijf, zorgde hij er steeds voor dat de woningbouw tot een goed einde kwam. 

De strijd met de Finse ambassade

Jozef Quackels ontwikkelde een bouwstijl speciaal voor de Ardennen. Het Finse jachthuis, met karakteristieke schuine wanden en indeling (zie foto) ontstond en was razend populair. De populariteit was zo groot dat de Finse ambassade op regelmatige basis gecontacteerd werd voor informatie. Het aantal aanvragen werd zo groot dat de Finse ambassade na verloop van tijd eiste dat Jozef de naam veranderde. 

Dit deed Jozef met het nodige misnoegen en niet veel later brachten de Finnen hun eigen versie van het Finse jachthuis uit. Zelf dachten ze dat de naam heel veel mensen aantrok. Dat klopte echter niet. De echte aantrekking zat in het mooie design, de ongelooflijke snelheid van bouwen en vooral de kwaliteit van deze woningen. De populariteit van de Finse Jachthuizen van Quackels bleef en de Finnen dropen af.  

Vandaag (2022) staan er nog steeds 10-tallen Finse Jachthuizen in de Ardennen. De karakteristieke naar buiten leunende wanden zijn te herkennen vanop afstand. Komt u zo een woning tegen? Dan is deze zeker gebouwd door Quackels Woningbouw. Het is ook om deze reden dat heel wat lokale makelaars de naam Quackels Woningbouw nog steeds goed kennen. Doe zelf de test!

"Fins Jachthuis" van Quackels Woningbouw op bouwbeurs
Fins Jachthuis van Quackels Woningbouw op bouwbeurs

1971

Populariteit van Quackels Woningbouw steeg, ook in de Ardennen

De goede naam van Quackels Woningbouw begon zich te verspreiden Vlaanderen, maar ook in de Ardennen. Onze Ardense woningen hadden steeds meer aantrek door de snelle en kwalitatieve manier waarop ze gebouwd werden. Op heel wat verschillende beurzen werden volledige huizen gebouwd, waar mensen door konden lopen om de woningen te zien, voelen en ervaren.

Artikel van 1971 over Quackels Woningbouw in de Ardennen
Artikel uit 1971 over Quackels Etn.

Ook de aanwezigheid op de verschillende beurzen en evenement ging niet onopgemerkt voorbij. In 1971 schreef men in De Gazet van Aalst:

“Het is zo goed als zeker, dat de amateurs heen en weer zullen trekken tussen de chalets van Euromaison en die, in gegroefd hout, of in boomstammetjes, van de Etn. Quackels (waar men, aan de laagste prijs, minder dan 200.000 fr., de grootste ruimte vindt, tot drie slaapkamers en steeds een overdekt terras op een breedte van 2 m. bij lengten van 6 tot 8 m.) of andere goed bekende firma’s in België…”.

Lees het volledige artikel hier van De Gazet van Aalst.

2022

Duizenden woningen in de Ardennen

Als we doorspoelen naar vandaag de dag zien we dat al het bloed, het zweet en waarschijnlijk ook de tranen hun vruchten hebben afgeworpen. In 1971 stonden er al duizenden chalets en woningen van Quackels in Europa. Hoe we dit weten? Omdat de slogans in 1971 al luidde: “Le plus lourd, le plus vendu, le plus grand” en “2000 chalets in West Europa”. Sinds dan zijn we onophoudelijke blijven bouwen in de Ardennen. 

Medewerkers van Quackels op het balkon van een Ardense woning
Marc en Gerda Quackels op een bouwbeurs van 1971

De woningbouw in de Ardennen veranderde

Stilaan werden houten huizen en chalets steeds meer vermeden in de Ardennen. Meer en meer houten elementen werden vervangen door andere soorten van materialen. Bakstenen, moellons, crepi,… deden hun introductie.

Ook deze overgang ging aan Jozef, en ondertussen ook Marc Quackels, niet onopgemerkt voorbij. De omschakeling van hout naar andere materialen werd ingezet. 

Woningbouw in de Ardennen

Deze evolutie, onder druk van lokale overheden, stopte niet meer. Volledige houten huizen evolueerden naar houten huizen in combinatie met andere materialen, naar huizen met accenten in hout en zelfs huizen waar hout volledig verboden werd.

Daarbovenop werden de regels rond woningbouw in de Ardennen nog strenger gemaakt. regels in verband met de dakbedekking, de indeling van de woning, de ratio tussen de breedte en de lengte, de verticaliteit van de ramen en nog veel meer deden hun intrede.

Deze overgang is één van de redenen waarom bouwen in de Ardennen tegenwoordig niet meer zo eenvoudig is en waarom het noodzakelijk is om voor iemand te kiezen met ervaring. Lees hier alles over hoe u kan “Bouwen in de Ardennen”

Prefab element voor de bouw van een huis in de Ardennen

2024

Introductie van een nieuw type Ardeense woningen

Na een reis in scandinavië werd duidelijk dat de scandinavische stijl en architectuur wereldwijd in opmars is. Zachte, beige en witte tonen, gebruik van natuurlijk materiaal (voornamelijk hout) en een open flow in een woning staan hierin vaak centraal. Met deze designkenmerken gingen onze ontwerpers aan de slag. 

Het “Scandi House” deed zijn intrede: De perfecte mix tussen de klassieke, strenge Ardeense bouwvoorschriften en het moderne, lichtrijke Scandinavische design. 

Meer lezen over Bouwen in de Ardennen?

DAt kan hieronder!

Grondplannen Ardennen

Bouwen in de Ardennen

Ardeense woning als buitenverblijf

Contact