Snel bouwen

De verschillende manieren om snel te bouwen

Snel bouwen kan op heel wat verschillende manieren. Over het algemeen kan men kiezen voor systeembouw (of prefab), staalbouw, betonbouw en houtbouw. Of u kan kiezen voor het unieke systeem van Quackels Woningbouw. Lees hieronder om de snelste te leren kennen. 

De verschillende manieren om snel te bouwen

Op de 5de plaats: Betonbouw

Het woord zegt het zelf al… Bij betonbouw werkt men met beton.

Betonbouw wordt voornamelijk gekozen door mensen die een hele kubistische stijl nastreven. Het grootste voordeel betonbouw is dat het materiaal zich heel goed leent om kubistische woningen te bouwen en te zorgen voor grote overspanningen. 

Het grootste nadeel is dat beton lang moet drogen, geen goede isolatie heeft en sinds COVID-19 ook heel erg duur geworden is. Daarnaast is betonbouw ook ongelooflijk vervuilend. Lees er meer over bij “Duurzaam Bouwen”.  

Gelukkig is betonbouw wel relatief snel. Gewoonlijk zijn dit soort woningen wind- en waterdicht op drie maanden. Na deze drie maanden duurt het natuurlijk nog wel even om de woning af te laten uitdrogen en af te krijgen.

Op de 4de plaats: Staalbouw of staalskeletbouw

Bij staalbouw (ook bekend onder de naam staalskeletbouw) wordt er een groot stalen geraamte opgebouwd. Rond dit geraamte wordt dan verder gewerkt, meestal op een redelijk klassieke manier. Dit frame vormt de basis van het huis. Hierrond komt de isolatie en wordt er een gevelsteen gemetst. 

Staalbouw is een goede methode om kosten van ruwbouw te reduceren tot een minimum. De opbouw ervan duurt niet lang, het materiaal is laag in kosten en de tijd van arbeid wordt stevig gereduceerd; het duurt slechts enkele weken om dit frame op te bouwen. Na het skelet duurt het natuurlijk wel nog even voordat de werken helemaal klaar zijn. 

Het nadeel van deze manier van bouwen? Het maken van deze stalen structuren is iets beter dan het maken van beton, maar de staalindustrie is natuurlijk nog steeds enorm vervuilend. En beton heeft uiteraard nog slechtere isolatiewaarden dan beton. Vermoedelijk zijn deze twee factoren de reden waarom staalskeletbouw niet echt zo populair is. 

Is snel bouwen het allerbelangrijkste? En is isolatie dit niet, dan is staalbouw misschien iet voor u. Daarom dat deze techniek vaak in de industrie gebruikt wordt. 

Wilt u graag meer lezen over staalbouw? Via dit handige artikel vindt u alle voor- en nadelen. 

Op de 3de plaats: Systeembouw of prefab

Bij systeembouw of prefab wordt er zoveel mogelijk machinaal geproduceerd. Waarom? Om de kosten van het bouwproces zo laag mogelijk te houden. Het basisprincipe van prefab is: Zo weinig mogelijk arbeid, zoveel mogelijk machinaal. 

Door deze machinale productie kan een groot deel van de woning in de fabriek gemaakt worden, waardoor de totale bouwtijd serieus gereduceerd kan worden. Gewoonlijk duurt het bouwen van een prefab woning tussen de 6 en 12 maanden. Let wel goed op want vaak is er nog een bepaalde droogperiode aan verbonden nadat het huis gebouwd is.

Systeembouw klinkt alvast een snel bouwsysteem, maar is het de snelste? Zeker niet! Quackels Woningbouw is nog een pak sneller.

Op de 2de plaats: Houtbouw of houtskeletbouw

Bij houtbouw (of houtskeletbouw) wordt eenzelfde techniek gebruikt als bij staalbouw. Om kosten te reduceren wordt de ruwbouw vervangen door een ander materiaal, in dit geval hout. 

Bij houtskeletbouw worden er grote houten geraamtes (het woord zegt het zelf: skelet) gemaakt, waarna de woning op een een traditionele manier wordt afgewerkt. Rond de houten latten wordt gewoonlijk isolatie aangebracht, waarna er op een traditionele manier rond wordt gemetst. 

Omdat bouwen steeds duurder wordt, is het heel logisch dat men ergens wilt besparen. Bij houtskeletbouw gebruikt men een geraamte van hout om de hoge kosten van arbeid te compenseren en om redelijke prijzen te trachten aan te houden. De voordelen spreken voor zich. De totale bouwtijd van houtskeletbouw ligt gewoonlijk ergens tussen de 6 tot 8 maanden. Natuurlijk kan het nog veel sneller. 

De snelste manier om snel te bouwen? Dat is zonder twijfel de Quackels Woningbouw methode!

Modulebouw: Een geval apart (of niet?)

De laatste rage van snel en goedkoop bouwen is “Modulebouw”. Hierbij worden er verschillende modules gemaakt in een hal, die samengevoegd worden tot een woning. Deze modules kunnen geclassificeerd worden onder de noemer houtskeletbouw, aangezien ze niets anders zijn. Het zijn houten frames waarrond een huis gebouwd wordt. Hoever de afwerking van de modules gaat, kan variëren.

Het bouwen van dit type woningen gaat uiteraard nog een beetje sneller dan de klassieke houtskeletbouw, maar let wel op voor kwaliteit en uiteraard de aanpasbaarheid van de modules. Dit laatste is natuurlijk geen evidentie en wordt gewoonlijk vermeden bij modulebouwers. 

Snel bouwen? De enige, echte kampioen is Quackels Woningbouw

Hoe snel is snel bouwen?

Dankzij het unieke bouwsysteem van Quackels Woningbouw bouwt onze familie uw huis op slechts 3 dagen. Na deze 3 dagen zijn er uiteraard nog afwerkingen nodig, maar onze klanten wonen gewoonlijk al na een aantal maanden in hun woning (lees 2 à 3 maanden). 

Hoe dit kan? Door een jarenlange weg van onderzoek en ontwikkeling, verbeteringen en constante kwaliteitscontrole op ons productie proces. Daarnaast zoeken we dagelijks naar de juiste combinatie tussen arbeid en technologie. 

Het resultaat? Een fenomenaal snel bouwproces waar kwaliteit altijd centraal heeft gestaan, staat en blijft staan. Ons systeem en onze familie zijn altijd gefocust op tevreden klanten. Dat is de reden van ons 70 jarig bestaan.

Wilt u meer weten over onze manier van produceren? Lees er dan hier meer over. Wilt u meer weten over onze geschiedenis? Dan kan u erover lezen bij “over ons”

Zelf het artikel van de Gazet Van Antwerpen lezen? Dat kan via deze link

Contact