Houtskeletbouw

De nadelen van houtskeletbouw

Er zijn ook duidelijke nadelen aan houtskeletbouw. De belangrijkste nadelen zijn: De nodige handenarbeid en grote foutenmarge, de gevoeligheid van hout aan vocht (zeker bij een slechte verwerking en bewerking), het lage accumulerend vermogen en de grote vertragingen die bijna niet uit te sluiten in een vochtig land zoals België. 

Lees hieronder verder over de nadelen van een houtskeletbouw en het antwoord dat Quackels Woningbouw hierop heeft dankzij jaren van onderzoek en ontwikkeling. 

Nadelen van houtskeletbouw

De voordelen van houtskeletbouw spreken voor veel mensen boekdelen, maar er zijn natuurlijk ook nadelen. De belangrijkste nadelen van houtskeletbouw zijn:

  1. Vocht: Het gevaar van vocht is altijd aanwezig bij de bouw van een woning. Uiteraard is dit niet anders bij een houtskeletbouw. Laat je bouwonderneming de houtskeletbouw te lang in de regen staan, dan zoek je natuurlijk problemen. Jammer genoeg is dit niet het enige vocht dat gevaarlijk kan zijn. Bij elke bouw, maar zeker ook bij houtskeletbouw moet men heel hard opletten voor condens in de muren. Dit is een sluipend probleem, dat vaak pas zichtbaar wordt als er al heel veel schade gedaan is. 
  2. Lager accumulerend vermogen: Bij de meeste houtskeletbouwers is het accumulerend vermogen lager dan bij een klassieke bouw. Er is minder massa aanwezig waardoor de inertie hoger is. De vraag is, compenseert dit de extra isolatie in de winter? Voor de meeste mensen is dit een duidelijke ja, aangezien moderne technieken toelaten om te koelen in de zomer en dit veel minder energie vergt dan verwarmen in de winter. 
  3. Vertragingen in het bouwproces: De start van een houtskeletbouw gaat altijd heel goed. Er is meer controle over het proces bij traditionele bouwers en het geraamte staat er snel. Vanaf het geraamte er staat moet men de isolatie, ramen en deuren plaatsen en gaat men de gevelsteen metsen. Vanaf dit moment verandert het proces weer in een klassiek bouwproces, met de klassieke problemen. De oplossing? Niet zo eenvoudig… Maar het begint met een heel goede en nauwe opvolging! 
  4. Hout leeft: Houten structuren beginnen vaak te leven. Hierdoor kunnen er barsten en scheuren ontstaan. Vaak is dit probleem gerelateerd aan de vochtigheidsgraad en het fluctueren ervan doorheen het bouwproces. Vochtige materialen die in een bouw gebruikt worden, zullen krimpen en dus scheuren veroorzaken. Niet altijd het fraaiste zicht. 
  5. Gezondheid: Vaak wordt er gebruik gemaakt van chemicaliën vooraleer men het hout kan gebruiken in een bouw. Deze chemicaliën zijn uiteraard niet gewenst in een gezonde woning.  

Wilt u alles weten over houtskeletbouw? Neem dan zeker ook een kijkje bij “Alles over houtskeletbouw”.

Hoe biedt Quackels het hoofd aan de nadelen van houtskeletbouw?

Uiteraard zijn er ook heel wat uitdagingen bij het systeem van Quackels. Gelukkig hebben we deze uitdagingen door ons 70+ jarig bestaan het hoofd kunnen bieden:

  1. Vocht: De belangrijkste factor die een woning goed of slecht maakt is heel vaak vocht. Bij Quackels krijgt vocht geen kans. Al onze materialen worden vervaardigd, gedroogd, ingepakt en pas weer uitgepakt wanneer ze droog in onze fabriek liggen. Vocht krijgt dus geen kans. 
  2. Accumulerend vermogen: De hoeveelheid materiaal dat gebruikt wordt bij onze bouwmethode is vele malen hoger dan bij een klassieke houtskeletbouw. Daarnaast wordt er ook steeds gebruik gemaakt van verschillende materialen, die allen helpen om de inertie van onze wand te verlagen. 
  3. Geen vertragingen: Het overgrote merendeel van ons proces gebeurd in onze fabriek. Met mannen en machines werken we hier het jaar door. Buiten kan het sneeuwen, regenen, vriezen, een hittegolf zijn, pikdonker of klaarlichte dag,… Onze machines en mannen zullen droog, warm/fris en veilig verder kunnen werken. 
  4. Onze woningen leven niet: Vochtigheidsmetingen doorheen het proces en onderzochte/geteste bevestigingsmethoden zorgen ervoor dat onze woningen niet leven. Niet nu… Maar ook niet binnen 30 jaar. Wil je bewijs? Bezoek gerust onze modelwoning ;).
  5. Gezondheid: Bij ons bouwproces wordt er zo ecologisch en natuurlijk mogelijk gewerkt. Een goed proces laat het vermijden van chemicaliën toe. Hierdoor kunnen wij een gezond leefmilieu garanderen. 
Prefab houtskeletbouw element

Meer lezen over onze technologie?

Neem dan zeker eens een kijkje bij: www.quackels.be/technologie-van-onze-bouwfirma/