Alles over houtskeletbouw

Quackels Woningbouw is geen houtskeletbouw.

Wilt u meer weten over houtskeletbouw? In dit artikel behandelen we alles over houtskeletbouw. Wat is houtskeletbouw? Wat zijn de voordelen en nadelen van houtskeletbouw? Gaat dit type van woningen even lang mee? Is een houtskeletbouw duurder dan een klassieke woning? En tot slot bespreken we waarom Quackels Woningbouw zo verschillend is van een houtskeletbouw is. 

Houtskeletbouw: Wat is dat?

Houtskeletbouw is een methode van bouwen waarbij de normale betonnen of stenen draagstructuur van de woning wordt vervangen door – zoals het woord zelf zegt – een houten skelet. Nadat het houten skelet in elkaar getimmerd is, wordt er in de meeste gevallen op een min of meer traditionele manier isolatie geplaatst en worder er gevelstenen voor gemetst. Natuurlijk heeft deze methode heel wat voordelen. Over het algemeen is een houtskeletbouw sneller, ecologischer en duurzamer, beter voor uw portefeuille dankzij betere isolatiewaarden en hogere luchtdichtheid, gezonder om in te leven en soms goedkoper.  Maar er zijn zeker ook nadelen. Lees verder om alles over houtskeletbouw te ontdekken en vooral om de Quackels methode van bouwen te leren kennen.  

Houten planken voor houtskeletbouw

De voordelen van houtskeletbouw

De meeste gekende voordelen

Het is niet onlogisch dat houtbouw steeds populairder wordt in België. Houtskeletbouw biedt heel wat voordelen. De meest gekende voordelen zijn:  

  1. Snelheid: De opbouw van het houten skelet gebeurt op enkele dagen. Hierna kan men al snel beginnen aan het plaatsen van isolatie en het metsen van de buitenmuren. Reken bij de bouw van een houtskeletbouw op een duurtijd van 9 tot 18 maanden. Let natuurlijk wel goed op voor oponthoud door weerverlet.  Wilt u nog sneller bouwen? Lees dan alles over snel bouwen bij “De snelste bouwmethode”.
  2. Hogere isolatiewaarden, terwijl muurdikte beperkt blijft: Bij een houtskeletbouw wordt er isolatie tussen (en op) het houten geraamte gestoken. De robuuste ruwbouw wordt vervangen door een houten frame, waardoor er meer plaats is voor isolatie. Daarom is een houtskeletbouw een stuk meer isolerend dan een klassieke bouw, terwijl de muurdikte beperkt blijft. 
  3. Grotere luchtdichtheid: Vaak scoren dit type woningen heel goed op luchtdichtheidsmetingen. Er is wat meer controle over het bouwproces, wat leidt tot betere resultaten. Let hier natuurlijk wel goed op, want de consistentie in deze luchtdichtheidsscores is niet altijd even consistent. Deze hangt uiteraard nog steeds af van de man die de isolatie heeft geplaatst en de omstandigheden waarin hij dit moet doen.
  4. Een droge bouw: Omdat een houtskeletbouw veel minder lang in de regen staat dan een klassieke bouw wordt een houtskeletbouw wel eens een droge bouw genoemd. Vocht is uiteraard de grootste vijand van een woning, dus een droge bouw is een groot voordeel. Let hier wel goed mee op, want natuurlijk worden de meeste houtskeletbouwen in ons Belgisch klimaat ook wel eens nat.
  5. Minder droogtijd: Klassieke woning staan maanden in de regen waardoor de stenen ruwbouw heel wat water opslorpt. Hierdoor kan men niet meteen verhuizen nadat de woning er staat. Er is een heel lange droogtijd nodig vooraleer men kan plamuren, schilderen, chapen, enz. Bij houtskeletbouw is dit het geval. Een houtskeletbouw staat slechts enkele weken bloot en hout geeft het opgeslorpte water sneller af. Men kan dus een stuk sneller verhuizen. Als er echter te veel regen is, kan dit wel leiden tot andere nadelen. Meer hierover bij de nadelen van houtskeletbouw. 
  6. Ecologie en duurzaamheid: Het gebruik van hout is heel wat ecologischer dan het gebruik van steen, beton of staal. Het vergaren van hout is uiteraard veel minder intensief en milieuvervuilend. Als er gebruik gemaakt wordt van een duurzame winningsmethode, is het ook veel duurzamer dan de ontginging van andere grondstoffen. De isolatiewaarden zorgen uiteraard ook achteraf voor minder uitstoot. Meer hierover bij “duurzaam bouwen”.

Minder vanzelfsprekende voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw biedt ook nog andere, minder vanzelfsprekende voordelen. Deze zijn:

  1. Lager gewicht: Dankzij het lagere gewicht van een houtskeletbouw, komt u soms minder snel in de problemen op vlak van funderingen. Heeft u een moeilijke ondergrond? Dan is houtbouw misschien de oplossing.
  2. Gezonder binnenklimaat: Dankzij het gebruik van natuurlijk materialen (wanneer ze niet chemisch behandeld zijn), heeft u automatisch een gezonder binnenklimaat. In houtbouw wordt er veel minder gebruik gemaakt van chemische stoffen.
  3. Brand: Hout is minder gevoelig aan brand dan u zou denken. “Bij brand houdt het materiaal nog lang zijn dragen functie” schrijft Livios. Dit laat de brandweer toe om langer te reageren en te helpen wanneer het noodlot toeslaat.
  4. Minder afval: Bij houtbouw is er doorgaans veel minder afval, aangezien het skelet op maat gezaagd kan worden.
  5. Goedkoper: Over het algemeen is deze manier van bouwen een stuk goedkoper dan klassiek bouwen. Dat is logisch aangezien het bouwproces bij klassieke bouw gemakkelijk dubbel zo lang kan duren als bij houtskeletbouw. 
  6. Maatwerk is mogelijk: In tegenstelling tot nieuwere bouwmethoden (zoals modulebouw) is maatwerk mogelijk bij houtskeletbouw. Deze manier van bouwen biedt heel veel flexibiliteit en er wordt niet gestoken op de beperkingen die modulebouwers hebben. Meer weten over modulebouwers, die in principe ook houtskeletbouw doen? Lees er dan alles over bij “Modulebouw: Is dat de toekomst?”

Wat zijn de nadelen van houtskeletbouw?

Uiteraard zijn er ook nadelen aan houtskeletbouw. De meest voorkomende nadelen/risico’s zijn:

  1. Snelheid: Houtskeletbouw is een heel stuk sneller dan klassiek gemetste woningen, maar het hele proces duurt toch nog erg lang. Realistisch gezien duurt een houtskeletbouw toch zeker 9 tot 18 maanden. Uiteraard is sneller ook mogelijk!
  2. Kwaliteit is afhankelijk van handenarbeid: Bij een houtskeletbouw wordt, net zoals bij gemetste woningen, alles met de hand gedaan. Soms maakt men op voorhand de frames, maar de luchtdichtheid, waterdichtheid, kwaliteit van afwerkingen, etc. hangen af van de persoon op de werf die zijn job goed doet.
  3. Kans op condens: Houtskeletbouwen zijn vaak een stuk meer geïsoleerd dan klassieke woningen. Indien de verschillende folies dan niet goed zijn aangebracht, kan dit condens veroorzaken. En condens is uiteraard de grote vijand van elke bouwmethode. 
  4. Minder flexibiliteit: Bij moeilijke, gedurfde ontwerpen is houtskeletbouw minder geschikt. Denk maar aan moeilijke overkragingen, zware overspanningen en speciale ontwerpen. 
  5. Lage thermische inertie waardoor het risico op oververhitting groter wordt. Maakt u zich hier zorgen over? Dan vraagt u best eens naar het S-peil van een woning. Dit is het schilpeil en bekijkt of er rekening gehouden is met kans op oververhitting. U kan meer informatie vinden op de site van de Vlaamse Overheid.
  6.  Bij slechte afwerkingen is er kans dat de akoestiek minder goed is. Hierdoor kan het zijn dat u meer van de buitenwereld hoort in uw woning. 
  7. Vocht tijdens de ruwbouw: In theorie worden dit type woningen heel snel gebouwd en afgewerkt, maar in de realiteit staan dit type woningen nog heel vaak in de regen. Wanneer dit gebeurt kan het hout het vocht opslorpen, wat uiteindelijk problemen kan veroorzaken. De voornaamste problemen zijn barsten wanneer het hout uitdroogt en krimpt. 
 
Wilt u meer weten over de nadelen van houtskeletbouw? Neem dan zeker ook eens een kijkje bij “De Nadelen Van Houtskeletbouw” en ontdek hoe Quackels Woningbouw het hoofd biedt aan deze risico’s.

Quackels Woningbouw: Nog veel meer voordelen

Na 75+ jaar van onderzoek en ontwikkelingen is Quackels erin geslaagd om een nog betere manier te ontwikkelen om hout te gebruiken in het bouwproces (Meer hierover bij “Technologie”). Hierdoor rekenen we ons dus niet bij de houtskeletbouwers. De grootste voordelen van Quackels zijn: 

  1. Nog meer snelheid: Dankzij onze industriële, geautomatiseerde productie kunnen onze wanden nog veel sneller gemaakt worden. Gemiddelde is Quackels zo een 50% sneller dan houtskeletbouw. 
  2. Ecologisch en duurzaam: Het hout dat gebruikt wordt bij Quackels wordt op de meest duurzame manier vergaart. Dit is verzekerd door jaarlijkse overheidscontroles van onze leveranciers. Een heel belangrijk deel hiervan is duurzaam bosbeheer. 
  3. Isolatie en luchtdichtheid: Op consistente manier slaagt Quackels erin om fenomenale isolatie- EN luchtdichtheidswaarden te behalen. Deze waarden zijn overigens niet afhankelijk van mensen. Bij ons doen onze machines al het werk!
  4. Consistente kwaliteit: Dankzij onze industriële bouwmethode kunnen wij als enige bouwbedrijf echte consistentie in kwaliteit garanderen. Onze machines doen al het werk. Handenarbeid is nooit bepalend voor onze kwaliteit. Logisch toch!? 
  5. Geen brandgevaar: In ons 70+ jarig bestaan hebben we nog nooit een brand meegemaakt in één van onze woningen. Een belangrijke reden hiervoor is het gebruik van goede materialen, maar ook de luchtigheid van onze woningen. Vuur krijgt geen kans bij ons.
  6. GEEN VOCHT: Bij onze productiemethode heeft vocht geen enkele kans om aan de woning te raken. Alles gebeurt binnen en de woning komt afgewerkt aan op de werf. Hout is niet gemaakt om vochtig te worden. Onze strenge (interne en externe) controles verzekeren dat we dit nooit vergeten. Bij Quackels is er dus ook geen enkele droogperiode nodig. Van zodra de woning er staat, kan u erin trekken ;).  
  7. Geen bouwafval: In ons productieproces worden al onze machines met de computer gestuurd. Elke stuk hout wordt perfect op maat gezaagd en overschotten worden hergebruikt in andere onderdelen van ons productieproces. 
  8. Grotere stevigheid en meer hout: Onze muren zijn, dankzij onze unieke samenstelling en opbouw, steviger dan veel houtskeletbouwen. Het volume van hout dat in onze woning zit overstijgt alle houtskeletbouwers.  
  9. Persoonlijke opvolging door onze familie: Elke bouw van Quackels wordt nog steeds opgevolgd door een familielid van de Quackels familie. Op deze manier krijgt elke huis een echte Quackels stempel. 
  10. Controle: Zowel onze materialen, als ons proces worden dagelijks intern, maar ook extern gecontroleerd. Deze externe controles zijn special aangevraagd om de kwaliteit steeds hoog te houden. 
  11. Wil je nog meer voordelen van Quackels ontdekken? Lees er dan over bij onze Technologie.

Veelgestelde vragen over houtskeletbouw

Is houtskeletbouw minder waard? Een goede houtskeletbouw is niet minder waard dan een klassieke woning. Meer nog, een kwalitatieve houtskeletbouw kan zorgen voor lagere E-peilen, lagere verbruikskosten en een gezonder binnenklimaat. Bij een potentiële toekomstige verkoop heeft een goede houtskeletbouw dus erg veel troeven.

Hoe lang blijft houtskeletbouw goed?/Hoe lang gaat een houtskeletbouw mee? Zolang het hout van een houtskeletbouw droog blijft, kan een houtskeletbouw even lang mee gaan als elk klassieke woning.

Is houtskeletbouw duurder? In principe is een houtskeletbouw niet duurder dan andere bouwmethoden. Er is nog heel veel handenarbeid nodig bij het bouwen van een HSB, maar al significant minder dan bij een klassieke bouwers. Hierdoor kan een houtskeletbouw juist goedkoper zijn dan andere methoden. 
Kan houtskelet tegen regen? Regen kan uiteraard erg nadelig zijn voor uw houtskeletbouw. Van zodra het hout in de regen staat, zal het water opnemen en zal het uitzetten. Wanneer het hout later droogt, zal het krimpen en kan het barsten veroorzaken. Daarom hameren we bij Quackels zo hard op onze droge bouwstructuur. Vocht krijgt geen kans voor, tijdens en na de bouw van uw woning. 
Hoe lang duurt het om een ​​houtskeletwoning te bouwen? HSB is een snelle bouwmethode. De volledige bouwtijd van dit type woningen zal in de praktijk tussen 9 en 18 maanden liggen. Hierbij moet men wel goed opletten voor weerverlet. Dit kan soms zorgen voor stevige vertragingen. Wilt u de snelste bouwmethode leren kennen? Lees er dan hier alles over.  
Wat kost een houtskeletbouw per m2? Op het internet lezen we dat houtskeletbouw tussen 1600 en 1900 euro per m² kost (excl. btw en architect). Tegenwoordig horen we echter vaker prijzen tussen de 1800 en 2000 euro per m² wanneer alles daadwerkelijk af is. Dankzij de extreem snelle en efficiente bouwmethode van Quackels Woningbouw kunnen wij significant goedkoper bouwen, zonder compromissen! Zelfs deze professionele voetballer koos voor Quackels. onze kwaliteit varieert namelijk niet van klant tot klant en van huis tot huis. 
Is een houtskeletbouw ecologischer? 
Absoluut. Hout is een erg duurzaam materiaal en kan op een natuurvriendelijke CO²-neutrale manier geoogst worden. Wilt u meer weten over onze duurzame houtbouw? Lees er dan alles over bij “Duurzaam Bouwen”.
Wat is het verschil tussen massieve houtbouw en houtskeletbouw?
Bij massieve houtbouw wordt er gebruik gemaakt van massieve houten muren als ruwbouw. Hierop wordt isolatie bevestigd en nadien worden er meestal stenen gemetst. Bij houtskeletbouw worden er slechts planken gebruikt om de houten constructie te maken. Massieve houtbouw heeft heel wat voordelen in termen van isolatie en inertie, maar de akoestiek is in dit type van woning veel slechter.
Wat is (modulaire) prefab houtskeletbouw? 
Een (modulaire) prefab houtskeletbouw is in principe niets anders dan een klassieke HSB. Het enige verschil is dat de houten elementen op voorhand gemaakt worden. Soms maakt men houten frames, soms maakt men modulaire, houten units, maar de essentie is exact hetzelfde. Let wel op voor kwaliteit bij modulaire bouw en bij prefab houtskeletbouw. Vaak ligt de focus op kosten besparen en snelheid, niet op kwaliteit. Meer lezen over modulaire bouw? Dat kan bij “Modulair Bouwen: De toekomst?”