Quackels Woningbouw is geen houtskeletbouw

Voordelen van houtskeletbouw

Maar bouwen met houtskeletbouw biedt wel heel wat voordelen. Het is over het algemeen sneller, ecologischer en duurzamer, beter voor uw portefeuille dankzij betere isolatiewaarden en hogere luchtdichtheid, een eenvoudiger proces, gezonder om in te leven en normaal gezien is het goedkoper. 

Houtskeletbouw - Wat is dat?

Houtskeletbouw is een methode van bouwen waarbij de normale betonnen of stenen draagstructuur van de woning wordt vervangen door – zoals het woord zelf zegt – een houten skelet. Nadat het houten skelet in elkaar getimmerd is, wordt er op een min of meer traditionele manier isolatie geplaatst en wordt er een gevelsteen voor gemetst. Natuurlijk heeft deze methode heel wat voordelen, maar er zijn zeker ook nadelen. Lees verder om beiden te ontdekken en om de Quackels methode van bouwen te leren kennen.  

Houten planken voor houtskeletbouw

De voordelen van houtskeletbouw

Het is niet onlogisch dat houtbouw steeds populairder wordt in België. Houtskeletbouw biedt heel wat voordelen. De belangrijkste zijn:  

 1. Snelheid: De opbouw van het houten skelet gebeurt op enkele dagen. Hierna kan men al snel beginnen aan het plaatsen van isolatie en het metsen van de gevelsteen. Reken bij de bouw van een houtskeletbouw op een duurtijd van minimum 6 maanden. Let natuurlijk wel op voor bouwverloven en weerverlet.   
 2. Ecologisch en duurzaam: Het gebruik van hout is heel wat ecologischer dan het gebruik van steen, beton of staal. Het vergaren van hout is uiteraard veel minder intensief en milieuvervuilend. Als er gebruik gemaakt wordt van een duurzame winningsmethode, is het ook veel duurzamer dan de ontginging van steen ed. Meer hierover bij “duurzaam bouwen”
 3. Hogere isolatiewaarden: Houtbouw is ook heel wat ecologischer (en economischer) dankzij de hoge isolatiewaarden die behaald kunnen worden. Gewoonlijk liggen deze een stuk hoger dan bij klassieke woningen. Doe zelf zeker de test! 
 4. Grotere luchtdichtheid: Vaak scoren dit type woningen heel goed op luchtdichtheidsmetingen. Let hier natuurlijk wel goed op, want de consitentie in deze luchtdichtheidscore is niet altijd even consitent. Deze hangt uiteraard af van de man die de isolatie heeft geplaatst.
 5. Lager gewicht: Dankzij het lagere gewicht van een houtskeletbouw, komt u soms minder snel in de problemen op vlak van funderingen. Heeft u een moeilijke ondergrond? Dan is houtbouw misschien de oplossing.
 6. Minder lange droogperiode: Een houtskeletbouw staat doorgaans minder lang in de regen dan een klassieke bouw. Daarom zegt men wel eens dat houtskeletbouw een droge bouw is. Let hier wel goed mee op, want natuurlijk worden de meeste houtskeletbouwen in ons Belgisch klimaat ook droog.
 7. Gezonder binnenklimaat: Dankzij het gebruik van natuurlijk materialen (wanneer ze niet chemisch behandeld zijn), heeft u automatisch een gezonder binnenklimaat. In houtbouw wordt er veel minder gebruik gemaakt van chemische stoffen.
 8. Brand: “Bij brand houdt het materiaal nog lang zijn dragen functie” schrijft Livios
 9. Minder afval: Bij houtbouw is er doorgaans veel minder afval, aangezien het skelet op maat gezaagd kan worden.
 10. Goedkoper: Over het algemeen is deze manier van bouwen een stuk goedkoper dan klassiek bouwen. Dat is logisch aangezien het bouwproces bij klassieke bouw gemakkelijk dubbel zo lang kan duren als bij houtskeletbouw. 

Quackels Woningbouw: Nog meer voordelen dan bij houtskeletbouw

Na 70+ jaar van onderzoek en ontwikkelingen is Quackels erin geslaagd om een nog betere manier te ontwikkelen om hout te gebruiken in het bouwproces (Meer hierover bij “Technologie”). Hierdoor rekenen we ons dus niet bij de houtskeletbouwers. De grootste voordelen van Quackels zijn: 

 • Nog meer snelheid: Dankzij onze industriële, geautomatiseerde productie kunnen onze wanden nog veel sneller gemaakt worden. Gemiddelde is Quackels zo een 50% sneller dan houtskeletbouw. 
 • Ecologisch en duurzaam: Het hout dat gebruikt wordt bij Quackels wordt op de meest duurzame manier vergaart. Dit is verzekerd door jaarlijkse overheidscontroles van onze leveranciers. Een heel belangrijk deel hiervan is duurzaam bosbeheer. 
 • Isolatie en luchtdichtheid: Op consistente manier slaagt Quackels erin om fenomenale isolatie- EN luchtdichtheidswaarden te behalen. Deze waarden zijn overigens niet afhankelijk van mensen. Bij ons doen onze machines al het werk!
 • Consistente kwaliteit: Dankzij onze industriële bouwmethode kunnen wij als enige bouwbedrijf echte consistentie in kwaliteit garanderen. Onze machines doen al het werk. Handenarbeid is nooit bepalend voor onze kwaliteit. Logisch toch!? 
 • Geen brandgevaar: In ons 70+ jarig bestaan hebben we nog nooit een brand meegemaakt in één van onze woningen. Een belangrijke reden hiervoor is het gebruik van goede materialen, maar ook de luchtigheid van onze woningen. Vuur krijgt geen kans bij ons.
 • GEEN VOCHT: Bij onze productiemethode heeft vocht geen enkele kans om aan de woning te raken. Alles gebeurt binnen en de woning komt afgewerkt aan op de werf. Hout is niet gemaakt om vochtig te worden. Onze strenge (interne en externe) controles verzekeren dat we dit nooit vergeten. Bij Quackels is er dus ook geen enkele droogperiode nodig. Van zodra de woning er staat, kan u erin trekken ;).  
 • Geen bouwafval: In ons productieproces worden al onze machines met de computer gestuurd. Elke stuk hout wordt perfect op maat gezaagd en overschotten worden hergebruikt in andere onderdelen van ons productieproces. 
Prefab houtskeletbouw element
 • Grotere stevigheid en meer hout: Onze muren zijn, dankzij onze unieke samenstelling en opbouw, steviger dan veel houtskeletbouwen. Het volume van hout dat in onze woning zit overstijgt alle houtskeletbouwers.  
 • Persoonlijke opvolging door onze familie: Elke bouw van Quackels wordt nog steeds opgevolgd door een familielid van de Quackels familie. Op deze manier krijgt elke huis een echte Quackels stempel. 
 • Controle: Zowel onze materialen, als ons proces worden dagelijks intern, maar ook extern gecontroleerd. Deze externe controles zijn special aangevraagd om de kwaliteit steeds hoog te houden. 
 • Wil je nog meer voordelen van Quackels ontdekken? Lees er dan over bij onze Technologie.
Contact