Alles over kangoeroewonen

Een Kangoeroewoning bouwen

Wat is een Kangoeroewoning?

Bij een Kangoeroewoning spreekt men over de kangoeroe en de buidel. De kangoeroe is de hoofdwoonst en de buidel is de wooneenheid die in of aan de kangoeroe wordt gemaakt. Een kangoeroe is dus een woning waarin twee gezinnen samenwonen onder één dak, maar waar ze toch ook tot op bepaalde maten apart wonen. In de meeste gevallen worden kangoeroewoningen gebouwd door een kind met zijn ouders of andere zorgbehoevende personen. Er hoeft echter geen familieband te zijn. Men kan ook een Kangoeroewoning bouwen om samen te wonen met een vreemde.  

Waarom een Kangoeroewoning bouwen?

Er zijn heel wat verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een Kangoeroewoning. Een Kangoeroewoning bouwen heeft namelijk heel wat voordelen. De voordelen die wij het meest horen zijn:

  • Langere en grotere zelfstandigheid: Dankzij dit concept kunnen ouderen of zorgbehoevenden thuis blijven wonen. De hulp van de inwonende zorgt voor de mogelijkheid om zelfstandig te blijven. 
  • Bouwkosten verdelen: Het spreekt voor zicht dat een woning met meerdere mensen bouwen, eenvoudiger is dan alleen. Bij het bouwen van een Kangoeroewoning kan men de kosten van het project verdelen en wordt het financiële deel iets gemakkelijke.
  • Controle en veiligheid: Het huis wordt minder vaak onbewaakt achtergelaten. Bij Kangoeroewoningen is er veel meer controle dan bij klassieke eengezinswoningen.
  • Maar toch ook privacy: Een Kangoeroewoning kan gebouwd worden zoals jullie het willen (rekening houdend met de voorwaarden van zorgwonen). Hierdoor kunnen jullie zorgen voor de nodige controlemogelijkheden, maar ook voor voldoende privacy. Het is dus een echte win-win situatie.  
  • Een ingebouwde oppas: Jong ouders zijn vaak voorstander van een Kangoeroewoning, omdat ze zo wat meer tijd voor zichzelf kunnen maken of hulp krijgen bij het opvoeden van de kinderen. Bij de woning komt er een ingebouwde oppas inbegrepen.
  • Goede band met kinderen en kleinkinderen: Veel ouderen vinden het ook fijn om dichtbij de kinderen en kleinkinderen te zijn. Een Kangoeroewoning is hier ideaal voor. Bij de meeste mensen die kiezen om een Kangoeroewoning te bouwen, was de goede band er wel al voor de beslissing :). 

Voorwaarden van het bouwen van een Kangoeroewoning

Natuurlijk zijn er voorwaarden verbonden aan het bouwen van een Kangoeroewoning. Twee appartementen bouwen op een plek waar eengezinswoningen voorzien zijn, onder het mom van een Kangoeroewoning, zal natuurlijk niet lukken. Kangoeroewoningen vallen onder de overkoepelende term van “zorgwonen”. De voorwaarden waaraan men moet voldoen zijn: 

  • Het gaat over een vergunde woning waarin een kleinere wooneenheid gecreëerd wordt. 
  • Beide wooneenheden zijn het bezit van dezelfde persoon of personen. 
  • De woning wordt gebouwd met het oog om aan zorgwonen te doen voor maximum twee ouderen/hulpbehoevenden.
  • Er wordt een woning gebouwd waarin een zorgverlener gaat wonen.

Wilt u de voorwaarden graag in detail lezen? Neem dan zeker eens een kijkje op  https://www.vlaanderen.be/zorgwonen. Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Uiteraard staan we voor u klaar!

Een kangoeroewoning bouwen met Quackels Woningbouw

Een Kangoeroewoning bouwen is niet vreemd voor Quackels Woningbouw. Dit hebben we al verschillende keren gedaan. Men kiest in deze gevallen vaak voor ons omwille van de kwaliteit, maar vooral ook de snelheid en de goede prijs van een Quackels Woning. 

Op de foto hiernaast ziet u een Kangoeroewoning die door ons is gebouwd. Deze foto is getrokken op dag twee van de bouw. Enkele weken na de bouw van deze woning, zullen deze mensen de woonst al betrekken. 

Volg ons voor meer updates en om verast te worden van het extreem lage E peil van deze woning. Dit peil kennen we nog niet, maar laag zal het in elk geval zijn. 

Kangoeroewoning gebouwd in Lint

Nog vragen over het bouwen van een Kangoeroewoning?

Heeft u nog vragen over het bouwen van een Kangoeroewoning? Wilt u meer weten over de regelgeving rond deze manier van bouwen? Neem dan zeker eens een kijkje bij “Kangoeroewonen: Veel gestelde vragen”