Afbraak en heropbouwen (update 2024)

6% BTW bij afbraak en heropbouw en slooppremie

2024

Definitieve regeling voor Afbraak en heropbouw

Sinds 2024 is zijn er twee veranderingen doorgevoerd aan de regeling rond 6% btw bij afbraak en heropbouw.

De eerste verandering is het feit dat projectontwikkelaars geen recht meer hebben op deze regeling en de tweede wijziging is dat de bestaande regeling voor centrumsteden gewijzigd wordt. Wilt u meer lezen over deze regels? Neem dan een kijkje op https://financien.belgium.be/nl/Actueel/verlaagd-btw-tarief-afbraak-heropbouw-warmtepompen

Slooppremie
voor wie niet voldoet aan 6% btw regeling

Voldoet u niet aan de regelgeving rond de 6% btw voor afbraak en heropbouw? Dan kan u nog recht hebben op een slooppremie. Deze premie kan oplopen tot 10.000 euro en is geldig op het volledige Vlaamse grondgebied (sinds 2024).  Natuurlijk zijn er wel wat voorwaarden. Deze kan u lezen op https://www.vlaanderen.be/premies-voor-nieuwbouw/sloop-en-heropbouwpremie

2023

Verlenging regeling (update 2024)

In 2023 wordt de regelgeving rond afbraak en heropbouw met een jaar verlengd. In de centrumsteden blijft de regelgeving hetzelfde als voorheen. Vanaf 2024 is deze pas veranderd. 

2022

Initiële regelgeving rond afbraak en heropbouw

Een nieuwbouw woning bouwen kan erg interessant zijn dit jaar. Dit dankzij de 6% btw regeling (lees er hier meer over), maar ook door de nieuwe premie van de Vlaamse overheid.  

Sommige woningen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere optie is dan renoveren, ook voor mensen die niet voldoen aan de voorwaarden van de 6% btw regeling. 

Particulieren, in het Vlaamse gewest, kunnen een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Nieuwe premie voor een nieuwbouw na afbraak.
Contact